Side by Side - Schubert concert

zaterdag, 18 mei, 2019 - 20:00
Kosten: 
euro 25,00
Adres: 
Lebuinuskerk

40 talentvolle musici Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium en 40 musici van het Orkest van de Achttiende Eeuw bundelen hun krachten. Zij aan zij en onder leiding van de befaamde dirigent Sir Roger Norrington speelt dit 80-koppige orkest 2 symfonische meesterwerken van Franz Schubert: zijn ‘Onvoltooide’ Symfonie nr. 7 en zijn ‘Grote’ Symfonie nr. 8.

De afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium en het Orkest van de Achttiende Eeuw zijn boegbeelden van de historische uitvoeringspraktijk. Voor het 6e jaar op rij dragen de professionals hun expertise over aan een nieuwe generatie musici, met een reeks memorabele concerten als gevolg.

Sir Roger Norrington en het Orkest van de Achttiende Eeuw
In 1978, de tijd dat het grote publiek er nog maar net aan begon te wennen dat de muziek uit de Barok vooral op historische instrumenten werd gespeeld, nam Sir Roger Norrington overtuigd een voorschot op de 19e eeuw. Hij stuitte op weerstand en hoon van de moderne orkesten. Nu, na 40 jaar, heeft de praktijk hem toch gelijk gegeven doordat zij vele inzichten en ideeën hebben geadopteerd.

Des te boeiender is het om nu mee te maken wat er met de twee laatste symfonieën van Schubert gebeurt onder de handen van de gerijpte geest van Norrington in dialoog met het Orkest van de Achttiende Eeuw. Zij worden geflankeerd door een generatie voor wie de klank van de 19e eeuw vanzelfsprekend is geworden. Volgens Norrington gaat muziek over gebaar, kleur, vorm en emotionele intensiteit. Dit gaat zeker op voor Schuberts monumentale symfonische meesterwerken. Ze dwingen musici om elke keer opnieuw met nieuwsgierigheid de magische werking van deze muziek te onderzoeken.