Concerto d´Amsterdam speelt "Mille affetti"

zaterdag, 11 mei, 2019 - 15:00 tot 16:00
Kosten: 
vrijwillige bijdrage
Adres: 
Lebuinuskerk, Grote Kerkhof 42, Deventer
Concerto d´Amsterdam

Concerto d’Amsterdam is sinds vele jaren actief op de Nederlandse en buitenlandse podia, zowel in eigen programma’s als in samenwerking met andere disciplines. Het orkest bestaat uit een groep gedreven musici die zich hebben gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk. De focus ligt op de zeventiende en achttiende eeuw en de musici spelen op instrumenten uit die tijd of kopieën daarvan. Naast het standaardrepertoire werkt Concerto d’Amsterdam ook regelmatig mee aan operaproducties op bijzondere locaties, zoals de uitvoering van Orfeo ed Euridice op de vijver van Paleis Soestdijk.

Concerto d’Amsterdam zoekt altijd naar het verhaal achter de muziek, hetgeen zich uit in het gebruik van theatrale elementen, variërend van gesproken woord tot muziektheater. Het orkest werkte samen met solisten en dirigenten als Richard Egarr, Elizabeth Wallfisch, Emma Kirkby, Michael Chance, Claron McFadden, Lynne Dawson, Johannette Zomer, Nico van der Meel, Alfredo Bernardini, Lucy van Dael en vele anderen.

Afhankelijk van het programma wisselt het orkest van samenstelling: van een kleine strijkersbezetting tot aan een klassiek orkest, aangevuld met blaasinstrumenten en slagwerk. Concertmeester is de Italiaan Stefano Rossi. Deze virtuoze barokviolist opereert als primus inter pares. Hij voert het orkest aan en geeft leiding met zijn meeslepende en communicatieve vioolspel, maar tegelijkertijd is hij net als alle andere musici onderdeel van het collectief.

2019 05 11 concerto amsterdam mezzo sopraanDe Chileens-Zweedse mezzosopraan Luciana Mancini behaalde haar master degree aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar zij studeerde bij Rita Dams, Jill Feldman, Michael Chance, Peter Kooij en Diane Forlano.
Zij is een veelgevraagd solist en treedt op in alle delen van de wereld, in opera’s, oratoria en recitals. Luciana Mancini en Concerto d’Amsterdam werkten al vele keren samen in de Matthäus Passion. Nu brengen zij een programma dat beiden op het lijf geschreven is: Italiaanse Barok.

Het concert

Mille affetti - duizend gevoelens: liefde en trouw, maar ook verdriet, woede en wanhoop zetten de toon voor dit programma, waarin Concerto d’Amsterdam en soliste Luciana Mancini hun (en uw) emoties de vrije loop laten.
Nergens lag in de muzikale Barok de gevoelstemperatuur hoger dan in het theater, in de opera, en dan speciaal in Italië, ook toen al operaland bij uitstek. Zozeer zelfs dat ook een componist als Handel opera’s schreef die qua tekst en muzikaal idioom honderd procent Italiaans zijn.
Zangeres Luciana Mancini is met haar warme en expressieve, maar soms ook rauwe en hartverscheurende stem de ideale pleitbezorger van dit repertoire. U hoort aria’s uit Giacomelli’s Adriano in Siria en Handels Orlando en Ariodante.
Barokorkest Concerto d’Amsterdam omlijst haar prachtige aria’s met instrumentaal repertoire dat uit dezelfde bron ontsprongen is: ouvertures van Handel en één van de wonderbaarlijke composities van Charles Avisson, gebaseerd op (maar eigenlijk nog mooier dan) de muziek van Domenico Scarlatti. Concertmeester en muzikaal leider Stefano Rossi kent dit repertoire als geen ander en zal het ensemble veilig door de maalstroom van liefde, verdriet, hoop en wanhoop loodsen.
Concerto d’Amsterdam
Luciana Mancini, mezzosopraan
Stefano Rossi, muzikale leiding en viool